09 Νοεμβρίου 2012

Εύκολοι Κολοκυθοκεφτέδες


Στις μεσογειακές κουζίνες συναντάμε συχνά τα κεφτεδάκια με λαχανικά ή όσπρια, αντί για κρέας, που τα έφτιαχναν συνήθως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες με ό,τι περίσσευε ή υπήρχε σε αφθονία.

βασικά υλικά
500 γρ. κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι φρέσκο άνηθο
5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμο
αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι τριμμένο ψωμί ή φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί φέτα
½ φλιτζάνι κασέρι
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
αλεύρι για πανάρισμα
        
Προαιρετικά: ντομάτα, καρότο, μελιτζάνα, πατάτα, ούζο, λάιμ, φλούδα λεμονιού, γλυκιά πάπρικα, σκόρδο, ρίγανη. Μπορείς να προσθέσεις ένα ή περισσότερα. Το "μυστικό" είναι να προσθέσεις, ν’ αφαιρείς και να ρυθμίζεις τις ποσότητες των υλικών,  μέχρι να ανακαλύψεις τη δική σου μοναδική γεύση.

διαδικασία
• Ξεφλουδίζω και τρίβω όλα τα λαχανικά. Προτιμώ τον κόφτη χειρός, γιατί κάνει τους κολοκυθοκεφτέδες πιο εύπλαστους και τραγανούς. 
• Στύβω καλά τα κολοκυθάκια, για να φύγουν τα υγρά τους. Το καλύτερο στίψιμο γίνεται με την πετσέτα  κουζίνας. Την ανοίγουμε, ρίχνουμε το τριμμένο κολοκύθι στη μέση, τη διπλώνουμε και τη στίβουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
• Ψιλοκόβω όλα τα φρέσκα μυρωδικά. 
• Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά και τα ανακατεύω καλά. Ρίχνω τα υγρά που ίσως βγάλουν τα κολοκυθάκια. 
• Ζεσταίνω το λάδι σ’ ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ζυμώνω μικρά κεφτεδάκια και τα πανάρω με αλεύρι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, τα τηγανίζω και από τις δυο πλευρές, ώσπου το χρώμα τους γίνει χρυσό καφετί.

Άλλες εκδοχές: Εκτός από την ελληνική εκδοχή με φέτα και κεφαλογραβιέρα, υπάρχουν ακόμη: η κυπριακή με χαλούμι, η ιταλική με μοτσαρέλα και παρμεζάνα, η μαροκινή με αλεύρι ρεβιθιών, πιπερόριζα, καυτερή πιπεριά, κόλιανδρο και καθόλου γαλακτοκομικά, και η ισπανική εκδοχή με τέσσερα μόνο υλικά: κολοκυθάκια, τριμμένο ψωμί, κίτρινο τυρί (που να λιώνει εύκολα) και λάδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου