30 Ιανουαρίου 2014

tranditional lentils soup [φακές σούπα οι παραδοσιακές]

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'


The success of a recipe depends mainly on the quality of the materials. Especially in legumes, the quality and the freshness are the most important to make a delicious dish. I only knew the village Tsotili Kozanis as the origin village of a very good friend. I didn't know that they grow there the perfect lentils. Recently some relatives from Prespes brought me lentils from Tsotili Kozanis and I think they are the most delicious lentils I've ever tasted. Accidental? They are fresh because they are bought directly by the producer? I don't know ... But these lentils can't fail with any recipe!


ingredients
1 lt water
10,5 oz lentils
2-3 bay leaves
1 potato
1 onion
2-3 cloves of garlic
1/2 cup olive oil
1/2 cup tomato sauce
1/2 tsp salt
1/2 tsp black pepper powder
1/2 tsp paprika powder
1 tsp oregano and 1 tsp vinegar for serving

1 ○ Clean and rinse the lentils.
2 ○ Add the lentils in boiling water for two minutes. And, keep the lentils and throw away this first water.
3 ○ In a soup pot, boil one litre water with all the ingredients, except the lentils. I don't chop the onion and the garlic. I put them whole in order to remove them easily in the end. I only grate the potato.
4 ○ When the water is boiling, pour the lentils and let them cooked in medium fire for 20-30 minutes.
5 ○ Serve with little vinegar and oregano, if desired.


Η επιτυχία μιας συνταγής εξαρτάται κυρίως απ'τα καλά υλικά. Ειδικά για τα όσπρια, η καλή ποιότητα είναι το Α και το Ω ενός καλού πιάτου. Το Τσοτύλι το ήξερα ως το χωριό καταγωγής μιας πολύ καλής φίλης. Τελευταία μου έφεραν φακές από εκεί και είναι ίσως οι πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει ως τώρα. Τυχαίο; Πολύ φρέσκες, επειδή είναι από παραγωγό; Δεν ξέρω... Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να τις μαγειρέψεις και να μην "πετύχουν". 

υλικά
1 λίτρο νερό
300 γρ. φακές χοντρές
2-3 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι
1 πατάτα τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
ρίγανη και ξύδι για το σερβίρισμα

1 • Καθαρίζεις και ξεπλένεις τις φακές. 
2 • Ζεσταίνεις λίγο νερό και πρώτα τις ζεματίζεις δύο λεπτά και το νερό το ρίχνεις.
3 • Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις ένα λίτρο νερό και όλα τα υλικά, εκτός από τις φακές. 
4 • Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, ρίχνεις τις φακές και χαμηλώνεις τη φωτιά στη μέση.
5 • Τ' αφήνεις να σιγοβράσουν 20-30 λεπτά, ανάλογα με τη φακή.
6 • Σερβίρεις αφού προσθέσεις λίγο ξύδι και ρίγανη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου